بخش ناباروری
آزمایش ناباروری، جهت تشخیص مشکلات ناباروری در زنان و مردان انجام شده و در واقع شامل یک سری فرآیندهای تشخیصی و درمانی است. تستهای هورمونی، تصویربرداری تخصصی، بررسی اسپرم، ارزیابی عملکرد رحم و لولههای فالوپی و سایر روشهای تشخیصی همگی جزو آزمایشات ناباروری هستند. و می توان با استفاده از نتایج این آزمایشات، به طور دقیق علت مشکل ناباروری را تعیین کرده و درمان مناسبی برای زوجها در نظر گرفته شود.
در این مقاله به طور کامل در مورد تمام آزمایش های ناباروری و آزمایشاتی که در بخش ناباروری آزمایشگاه پارسه انجام می شود صحبت خواهیم کرد.
آزمایش ناباروری در مردان
در بخش ناباروری آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پارسه آزمایشات زیر در خصوص تشخیص ناباروری مردان انجام می پذیرد:
آزمایش آنالیز اسپرم
آزمایش آنالیز اسپرم در واقع یکی از اصلی ترین آزمایش ها در تشخیص ناباروری مردان است. در این آزمایش ویژگی های اسپرم و کیفیت و قابلیت حرکتی آن ها تحلیل و ارزیابی خواهد شد.
آنالیز اسپرم به روش کامپیوتری CASA و با دقت کامل علاوه بر حجم و میزان ویسکوزیته، تعداد اسپرم ها در میلی لیتر، نوع تحرک و شکل اسپرم ها (مرفولوژی) بصورت درصد گزارش می گردد.
آزمایش SMT
در این آزمایش میزان تحرک اسپرم ها قبل و بعد از شست و شو و Swim up اندازه گیری می گردد. این آزمایش برای افرادی که قصد IUI (تلقیح داخل رحمی) دارند کاربرد دارد.
آزمایش هورمون آندروژن
اختلالات در سطح هورمون آندروژن (مانند تستوسترون) میتوانند عواملی در ناتوانی جنسی و ناباروری در مردان باشند.
آزمایش SDF یا شکست DNA اسپرم
این آزمایش برای آقایانی که آنالیز نرمال داشته و بیش از یکسال تلاش برای بارداری ناموفق داشته اند و یا زوجینی که سقط های مکرر دارند، انجام می شود، میزان شکستگی DNA به صورت درصد گزارش می گردد.
آزمایشات ناباروری در زنان
آزمایشاتی که برای تشخیص ناباروری در زنان انجام می شود شامل مواردی از قبیل تستهای هورمونی و ارزیابی عملکرد رحم و لولههای فالوپی می شود. و آزمایشی که در بخش ناباروری آزمایشگاه پارسه انجام می شود شامل آزمایش PCT است که در ادامه به طور کامل این آزمایش ها را توضیح خواهیم داد.
تست های هورمونی
تستهای هورمونی به منظور تشخیص ناباروری نقش مهمی ایفا میکنند. این تست ها به پزشک در شناسایی علتهای هورمونی مرتبط با ناباروری کمک خواهد کرد. و این امر موجب می شود تا برنامه درمانی مناسبی نیز تعیین شود. در ادامه برخی از تستهای هورمونی رایج برای تشخیص ناباروری را بررسی خواهیم کرد.
آزمایش هورمون FSH (هورمون محرک پیشگیری)
این تست برای اندازه گیری سطح هورمون FSH در خون استفاده میشود. و سطح بالا و ثابت FSH نشان دهنده کمبود تخمک در زنان است.
آزمایش هورمون LH (هورمون لوتئینیزه)
این آزمایش به منظور بررسی تخمک گذاری در زنان انجام می شود و سطح بالا و ثابت هورمون LH نشان دهنده عدم تخمک گذاری منظم یا نامنظم در زنان است.
آزمایش هورمون استروژن و پروژسترون
این آزمایشات جهت اندازه گیری سطح هورمون های استروژن و پروژسترون در دوران قاعدگی انجام میشوند. در صورتی که نقصی در تولید یا تنظیم این هورمونها وجود داشته باشد در تخمک گذاری مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
تست بررسی سطح هورمون پرولاکتین
این آزمایش نیز به منظور بررسی تخمک گذاری جهت تشخیص ناباروری در زنان انجام می شود. و در صورتی که سطح هورمون پرولاکتین بالا باشد، موجب تسریع عدم تخمکگذاری و ناباروری خواهد شد.
آزمایش هورمون تیروئید
در صورتی که اختلالاتی در عملکرد تیروئید وجود داشته باشد امکان دارد موجب ناباروری شود. آزمایشهای هورمون تیروئید شامل TSH سطح هورمون محرک تیروئید، T3 (تیروکسین) و T4 (ترییدوتیرونین) است.
آزمایش هورمون آدرنال
این آزمایش به منظور اندازهگیری هورمونهایی نظیر کورتیزول و آلدوسترون انجام می شود و در صورت نقص در عملکرد غدد آدرنال امکان دارد ناباروری رخ بدهد.
ارزیابی عملکرد رحم و لولههای فالوپی
ارزیابی عملکرد رحم و لولههای فالوپی در زنان در واقع با هدف تشخیص مشکلات ناباروری و همینطور تحلیل و بررسی قابلیت تولید مثل انجام میشود. این ارزیابیها به طور معمول باید توسط پزشکان متخصص در زمینه ناباروری و یا از طریق متخصص زنان و زایمان انجام شوند. در ادامه برخی از این روش ها را توضیح خواهیم داد.
هیستروسالپینگوگرافی (Hysterosalpingography):
برای انجام این آزمایش یک ماده رادیوپاک (که قابل مشاهده در تصاویر رادیولوژیک است) به رحم تزریق شده و سپس تصاویر رادیولوژیکی تهیه و مشاهده خواهند شد. با کمک مشاهده این تصاویر، می توان انسداد لوله های فالوپی، تنگی و … را تشخیص داد.
لاپاروسکوپی (Laparoscopy):
جهت بررسی مستقیم رحم و لولههای فالوپی می توان از لاپاروسکوپی استفاده کرد که در این روش، یک دوربین کوچک و ابزارهای مخصوص از طریق برش های کوچکی که در شکم ایجاد می شوند وارد شده، و به داخل شکم منتقل میشوند. با انجام لاپاروسکوپی می توان مشکلاتی مانند عفونت، التهاب، آسیب یا انسداد لولههای فالوپی را تشخیص داد.
سونوهیستروگرافی (Sonohysterosalpingography):
در این روش، با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا (سونوگرافی) رحم و لولههای فالوپی بررسی خواهند شد. بدین منظور یک ماده مشخص (مانند محلول نمک) به رحم تزریق شده و سپس تصاویر رحم و لولههای فالوپی در سونوگرافی بررسی میشوند. این روش به عنوان روشی غیرتهاجمی و کم تهاجم شناخته می شود و میتوان با استفاده از آن مشکلاتی مانند تنگی رحم یا انسداد لولههای فالوپی را تشخیص داد.
آزمایش پرولاکتین (Prolactin Test):
آزمایش پرولاکتین در واقع برای ارزیابی و تحلیل سطح هورمون پرولاکتین در خون استفاده میشود. در صورتی که سطح پرولاکتین بالا یا بیش از حد باشد در واقع نشانه ای از اختلالات هورمونی یا مشکلاتی در عملکرد رحم است.
آزمایش PCT:
این آزمایش برای بررسی ترشحات زنان پس از نزدیکی بعمل می آید، که احتمال بارداری در این تست بررسی می شود.
سوالات متداول آزمایش ناباروری
بله، آزمایشهای هورمونی در تشخیص دقیق علل هورمونی مرتبط با ناباروری تاثیرگذار هستند. این آزمایشها به اندازه گیری سطح هورمون ها در بدن کمک کرده و منجر به تشخیص نقص های هورمونی که موجب ناتوانی در تولید تخمک و تولید اسپرم می شود، خواهد شد.
این موضوع کاملا به نوع بیمه و سیاست بیمه ای شما بستگی دارد. برخی از بیمهها امکان دارد هزینه آزمایشهای ناباروری را به صورت جزئی یا کامل تحت پوشش خود قرار دهند، و همینطور بیمههای دیگر نیز امکان دارد پوشش کمتری را برای هزینه ها ارائه دهند. بنابراین برای اطلاع از این موضوع بهتر است با شرکت بیمه خود تماس گرفته و در مورد تحت پوشش قرار گرفتن هزینه این آزمایشات پرس و جو کنید.
در نهایت…
آزمایش ناباروری به پزشکان کمک میکند تا علت های مرتبط با ناباروری را شناسایی کرده و برنامه درمانی مناسب برای افراد تعیین کنند. این آزمایشات هم برای مردان و هم برای زنان انجام می شود و اطلاعات مفیدی درباره وضعیت هورمونی را ارائه خواهد داد. در این مقاله به طور کامل انواع مختلف این آزمایش ها را بررسی کردیم، امیدواریم که مطالب این مقاله مفید واقع شده باشد.
سلام وقت بخیر و خسته نباشید ؛ مزاحم شدم بابت آزمایش اسپرم باید قبلش ویزیت بشم یا نه برم آزمایشگاه برام انجام میدن این آزمایش اسپرم رو و یه سوای دیگری داشتم شرمنده
آیا در طول مجردی استمنا داشتم تاثیری میزاره روی تعداد اسپرم و کیفیت اسپرم معمولا میدونم تا آزمایش نشه معلوم نیست کلی میپرسم ممنون و باتشکر راهنمایی بفرمایید 🙏🙏🙏
سلام وقت بخیر استمنا تاثیری بر تعداد و کیفیت اسپرم ندارد برای آزمایش به پزشک مراجعه کرده و با نسخه تشریف بیاورید