آیا هلیکوباکتر پیلوری خطرناک است؟
آزمایش هلیکوباکتر پیلوری برای بررسی وجود باکتری خاصی به نام هیلکوباکتر است. این باکتری عامل اصلی ورم معده، گاستریت، آدنوکارسینوم و لنفوم سلول های MALT است. اگر این باکتری در بدن وجود داشته باشد غشاء معده توسط آنها مورد تهاجم قرار می گیرد. وقتی غشاء معده آسیب ببیند باعث به وجود آمدن زخم معده شده و زخم معده سبب خونریزی و عفونت دستگاه گوارشی می شود.
هنگامی که شما با علائمی مانند نفخ ، استفراغ و مدفوع خونی به پزشک مراجعه می کنید برای بررسی هلیکوباکتر معده لازم است به بهترین آزمایشگاه غرب تهران مراجعه کرده تا نتایج دقیق و مشخصی حاصل شود.
آزمایش هلیکوباکتر چیست؟
آزمایش هلیکوباکتر در حقیقت یک تست غربالگری جهت شناسایی باکتری گوارشی یا اچ پیلوری است.
با استفاده از این آزمایش آنتی بادی های تولید شده مرتبط با میکروب هلیکوباکتر شناسایی شده و روند درمان مشخص می شود.

اچ پیلوری یک باسیل گرم منفی است. این باکتری عامل بیماری های معده به حساب می آید. با وجود این باکتری احتمال ابتلا به بیماری های زیر در فرد است:
- التهاب مری
- گاستریت مزمن
- زخم و خونریزی معده
- زخم اثنی عشر
این باکتری می تواند سبب بروز سرطان معده نیز شود و فرد را مستعد بیماری های حاد معده بکند. بنابراین انجام آزمایش هلیکوباکتر به منظور تشخیص اولیه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به منظور انجام این آزمایش می توانید به بهترین آزمایشگاه غرب تهران مراجعه نمایید.
برای دریافت نوبت جهت انجام آزمایش در آزمایشگاه پارسه به قسمت نوبت دهی آنلاین سایت مراجعه نمایید.
علائم عفونت هلیکوباکتر پیلوری چیست؟
به طور کلی هنگامی که فرد به عفونت هلیکوباکتر پیلوری مبتلا می شود ممکن است علائم زیر را بروز دهد:
- درد یا سوزش در شکم
- درد شکم به خصوص وقتی معده خالی باشد
- حالت تهوع
- از دست دادن اشتها
- آروغ زدن مکرر
- نفخ شکم شدید
- لاغری ناخواسته
علت تجویز آزمایش هیلکوباکتر
همانطور که در ابتدای مقاله نیز ذکر کردیم، این آزمایش به منظور بررسی عفونت و همینطور بررسی علت ورم معده تجویز می شود، چرا که یکی از علت های بارز ورم معده هلیکوباکتر یا وجود عفونت در معده است.

عدم تشخیص به موقع این بیماری می تواند منجر به بروز و ادامه داشتن بیماری هایی از قبیل ورم معده، زخم معده، سرطان معده و همینطور سرطان بافت لنفاوی بشود، بنابراین تجویز این آزمایش و بررسی آن از اهمیت بسیار بالایی برخورداراست.
انجام این آزمایش برای افرادی که دارای زخم در معده یا روده خود هستند، در گذشته زخم معده داشته اند ولی آزمایش را انجام نداده اند، و همینطور افرادی که برای درمان این بیماری دارو مصرف میکنند تجویز خواهد شد.
انواع آزمایش هلیکوباکتر
برای تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری، چندین نوع آزمایش وجود دارد که هر کدام مزایا و محدودیتهای خاص خود را دارند. در ادامه توضیحات مربوط به هر کدام ارائه شده است:
آزمایش خون (آنتیبادی هلیکوباکتر)
با گرفتن نمونه خون و بررسی وجود آنتی بادیهای تولید شده در برابر هلیکوباکتر پیلوری انجام می شود. در واقع با هدق تشخیص اولیه عفونت انجام می شود و نمی تواند عفونت فعال یا برطرف شده را به دلیل آنکه پس از درمان نیز در خون باقی می مانند، تشخیص دهد
آزمایش تنفسی اوره
بیمار محلولی حاوی اوره نوشیده و در کیسهای نفس میکشد. هلیکوباکتر پیلوری اوره را به دیاکسید کربن تبدیل میکند که در بازدم شناسایی میشود.
به منظور تشخیص عفونت فعال و بررسی موفقیت درمان انجام می شود. برای انجام آن باید مصرف برخی داروها مانند آنتی بیوتیک ها و مهارکننده های اسید معده قطع شوند.
آزمایش مدفوع
نمونه مدفوع برای شناسایی آنتی ژنهای هلیکوباکتر پیلوری بررسی میشود. به منظور تشخیص عفونت فعال و پیگیری پس از درمان انجام می شود.
بیوپسی معده
طی آندوسکوپی، نمونهای از بافت معده برداشته و برای وجود هلیکوباکتر پیلوری بررسی میشود. اصولا در موارد مشکوک به زخم معده یا سرطان معده برای تشخیص دقیقتر استفاده میشود. علاوه بر تشخیص هلیکوباکتر، امکان بررسی بیماریهای مرتبط با معده مانند زخم یا سرطان را نیز فراهم میکند.
آزمایش مولکولی (PCR)
از نمونه مدفوع یا بافت معده برای شناسایی DNA هلیکوباکتر پیلوری استفاده میشود. به منظور تشخیص دقیق عفونت و بررسی مقاومت آنتیبیوتیکی باکتری انجام می شود.
انواع آنتی بادی های آزمایش هلیکوباکتر
آنتی بادی هایی که در این آزمایش مورد بررسی قرار می گیرند به شرح زیر هستند:
- H pylori Ab lgA
- H pylori Ab lgG
- H pylori Ab lgM
H pylori Ab lgA در آزمایش خون چیست؟
این آزمایش هلیکو آنتی بادی ؛ ای ؛ است. این آنتی بادی می تواند پس از چند هفته بعد از ابتلای فرد به بیماری در بدن تولید شود. خوشبختانه برای طولانی مدت در بدن باقی می ماند و در آزمایشات قابل تشخیص است. در صورتی که نتیجه آزمایش در بررسی این فاکتور مثبت باشد احتمال دارد بیمار به گاستریت مبتلا باشد. در صورتی که عفونت مجدد در بدن رشد کند این آنتی بادی می تواند خیلی سریعتر در بدن بوجود آید. در صورتی که نتیجه این تست همراه با تست آنتی بادی جی مثبت شود، احتمال دارد فرد به زخم معده نیز مبتلا باشد.
H pylori Ab lgM در آزمایش خون چیست؟
در این آزمایش آنتی بادی به نام lgM مورد بررسی قرار می گیرد. با شروع فعالیت این باکتری در بدن سیستم ایمنی واکنش نشان داده و شروع به تولید آنتی بادی می کند. این باکتری سلول های مخاط معده را تحت تاثیر قرار داده و معمولا بیمارانی که در آن ها نتیجه تست این آنتی بادی مثبت است معمولا علائم زیر را تجربه می کنند:
- استفراغ
- خون در مدفوع
- سیاهی مدفوع و کم خونی
هلیکوباکتر می تواند عامل موثری در سرطان معده باشد و خونریزی های شدیدی را سبب شود. فلذا با بروز هر گونه ناراحتی های جدی در سیستم گوارشی خود به پزشک مراجعه کنید.
آزمایش H pylori Ab IgG چیست؟
بیشتر آنتی بادی های هلیکوباکتر پیلوری از نوع کلاس lgG هستند و می توانند نشان دهنده التهاب بیشتری باشند. از این آزمایش می توان برای تشخیص عفونت در روده کوچک و معده استفاده کرد.
افرادی که به این بیماری مبتلا باشند امکان دارد دچار زخم معده نیز بشوند.
به طور معمول می توان گفت که در تحقیقات انجام شده بیشتر افراد تنها دارای آنتی بادی IGA در آزمایش خود بودند و IGMدر ازمایش آن ها به ندرت یافت می شد.
شرایط انجام آزمایش هلیکوباکترپیلوری
انجام این آزمایش نیز به مانند آزمایشات دیگر برای آنکه جوابی مطلوب از آن دریافت کنید نیازمند رعایت برخی از موارد می باشد که عبارتند از:
✅ مصرف برخی از داروها مانند آنتی بیوتیک ها که بر نتیجه آزمایش تاثیر می گذارد باید مدتی قبل از انجام آزمایش قطع شود.
✅ مصرف برخی از غذاها مانند غذاهای تند و اسیدیکه بر نتیجه ازمایش تاثیر می گذارند باید چند روز قبل از انجام آزمایش قطع شود.
✅ در صورت انجام بیوپسی و آندوسکوپی پزشک خود را در جریان قرار دهید.
✅ از تمام دستوالعمل های پزشک خود قبل از انجام آزمایش پیروی کنید.
شرایط انجام آزمایش H pylori Ab lgA
انجام این آزمایش نیاز به مراقبت های خاصی ندارد. این آزمایش با نمونه خون و مدفوع همراه است. برای این تست نیاز به ناشتایی نیست.
شرایط انجام آزمایش H pylori Ab lgM
برای انجام این آزمایش لازم است 8 تا 12 ساعت ناشتا باشید. در مدت زمان ناشتایی نوشیدن آب و مسواک زدن ممانعت ندارد.
شرایط انجام آزمایش H pylori Ab IgG
برای انجام این آزمایش نیز نیاز است که بین 8 الی 12 ناشتا باشید. این تست به صورت آزمایش خون گرفته می شود و نتیجه آن ممکن است تا 3 روز طول بکشد.
تفسیر جواب آزمایش هلیکوباکتر
اگر آزمایش نتیجه منفی بدهد، به این معنی است که هلیکوباکتر پیلوری در معده حضور ندارد یا عفونت از بین رفته است. اگر نتیجه آزمایش مثبت باشد، به این معنی است که فرد به هلیکوباکتر پیلوری آلوده است و باید تحت درمان قرار گیرد. درمان معمولاً شامل مصرف آنتیبیوتیکها و داروهای کاهشدهنده اسید معده است.
در هر صورت، تفسیر دقیق نتیجه آزمایش باید توسط پزشک انجام شود، زیرا علائم و تاریخچه بیمار نیز نقش مهمی در تشخیص و درمان دارند.
تفسیر آزمایش H pylori Ab lgA
در صورتی که نتیجه این تست منفی باشد. فرد بیمار نبوده و آنتی بادی در بدن بیمار یافت نمی شود. برای این فاکتور مقدار عددی نرمال کمتر از 20 U/Ml است و سطح بحرانی این آزمایش بالای 30 U/Ml است.
مثبت شدن نتیجه این تست می تواند بروز گاستریت را نشان دهد.
تفسیر آزمایش H pylori Ab lgM
در تفسیر نتیجه این تست باید گفت که اگر سطح آن کمتر از 10 U/Ml باشد وضعیت فرد نرمال می باشد و به بیماری دچار نشده است. اگر سطح آن بیشتر از 12 U/Ml باشد یعنی نتیجه آزمایش مثبت است. می تواند به این دلیل باشد که شخص قبلا به هلیکوباکتر مبتلا بوده است و یا اینکه این مشکل هم چنان در بدنش وجود دارد.
این آنتی بادی ممکن است زودتر از دیگر فاکتورها در بدن قابل تشخیص باشد.

تفسیر آزمایش H pylori Ab IgG
اگر نتیجه این آزمایش کمتر یا مساوی 30 u/ml باشد جواب تست منفی است. در صورتی که میزان این آنتی بادی بیشتر یا مساوی 40U/Ml باشد نتیجه تست مثبت است و به معنای ابتلا به عفونت هلیکوباکتر است. عفونت هایی که در اثر این آنتی بادی در بدن ایجاد می شوند قابل درمان هستند و جای نگرانی ندارند. این نوع باکتری در سیستم گوارش می ماند و اگر برطرف نشود و یا درمان نشود ممکن است خطرساز شود و گاستریت ناشی از آن سبب زخم معده و یا سرطان معده گردد.
سوالات متداول
اگر درمان کامل انجام شود، احتمال بازگشت کم است. اما در صورت تماس با آب یا غذای آلوده، ممکن است دوباره مبتلا شوید.
بله، از طریق تماس با بزاق، استفراغ، یا مدفوع آلوده و همچنین مصرف آب و غذای آلوده انتقال مییابد.
در نهایت…
آزمایش هلیکوباکتر که به دلیل بررسی عفونت و وجود باکتری در معده انجام می شود به پزشک کمک خواهد کرد که از بروز برخی از بیماری ها و همینطور پیشرفت آن ها در اسرع وقت جلوگیری کند، بنابراین به افرادی که نشانه هایی از ورم معده دارند توصیه می شود که این آزمایش را در زمانی کوتاه انجام دهند. در این مقاله تمام شرایط انجام این آزمایش و همینطور تفسیر آن ها را برای آگاهی کامل شما بررسی کرده ایم.